Engeltjes

Verbaasd ben ik en bezorgd. Snel stop ik in de berm en wacht. Onbevangen stapt ze bij me in. ‘Naar Vorden’, zegt ze als ik vraag waar ze heen moet. Elf jaar en vlak voor zonsondergang liftend langs de B weg tussen Baak en Vorden op weg naar huis.

Door een knieblessure had ze geen zin meer in de turnles en besloot naar huis te lopen. Voor het donker zou ze zeker niet thuis zijn. Met een knieblessure niet verder dan halverwege ook. Van de Wolf heeft dit Roodkapje geen weet. Vol geloof in het goede in de mens gaat ze hier kwetsbaar alleen. Niet bewust van enig risico dat ze neemt.

‘Maak je riem maar vast’, zeg ik als we wegrijden. Ik vertel haar van licht en donker, van natuur en mens. ‘Ik vertrouw jou wel, hoor’, zegt ze lachend. Bij Vorden zegt ze: ‘Zet me maar aan de rand van het dorp af.’ Haar ouders zouden het toch wel raar vinden, beseft ze ineens, wanneer ze uit een vreemde auto stapt.

‘Doe dit maar niet weer’, zeg ik haar als ze gaat. Ze knikt nadenkend. Met een vriendelijk ‘dank je’ hinkelt ze uit zicht. Zij en haar engeltjes*. Ze zorgen goed voor dit engeltje vandaag. Thuis mag ze uitleggen hoe ze hier zo gekomen is. Tijd ook voor mij om naar huis te gaan. Het laatste licht duikt onder als ik ga.

Gelukkig op tijd.

Beschermengeltjes

Ik weet niet waarom de ene in zo’n situatie het slechtste overkomt en de ander het beste. Waarom de ene een demon ontmoet en de ander een engel. Of het moet zijn of niet, daar kan ik geen algemene uitspraak over doen, want ik kan niet alle gevallen persoonlijk kennen. Maar inderdaad, soms moet het zo zijn, is mijn ervaring. Hoe moeilijk te verteren ook met ons menselijk gevoel en verstand. Dit meisje had in ieder geval tenminste één beschermengeltje. In trance tijdens een hypnotherapiesessie verschijnen ze geregeld. Gidsen, die de cliënt door benarde omstandigheden leiden en wijze inzichten delen. Soms verschijnen ze als een engelachtig wezen, soms als totemdier, religieuze of mythologische figuur, soms ook als een overleden familielid of een onbekende. De één meldt zich met naam. De ander geeft die niet prijs. Ook bovenpersoonlijke energieën kunnen als helper verschijnen. Bijvoorbeeld Sophia als de universele goddelijke Liefde en Wijsheid. Gidsen verschijnen vaak in een symbolische gedaante die weergeeft waar ze voor staan. En soms mag jij het gewoon even zijn.

Engeltjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven